8 Tahun kawin tak pernah nak try masak rendang....
Tapi tahun nie try la masak....
Untuk makan sendiri... buat sikit-sikit....tapi leh masak byk kali... try dah try lagi....
heheheheh
Ini Percubaan pertama...aku ikut internet..biasalah malu nak tanya.... sal melayu klu tak tau masak rendang bukan melayu katanya....

Hubby kata ok lah tapi suruh adjust sikit.... ini aku masak ari ahad (04.10.09)biasalah hari bersama keluarga...
Yang nie laks aku try besoknya... balik kerja (05.10.09), pagi tu aku dah tanya ngan mak aku resepi yg dia masak camne..... petang tu aku tanya mak mertua laks....

Ini lah Hasilnya..... Gambar sebenar tak sempat nak ambik.. anak-anak dah meraung kelaparan...


Hehehehe aku combine 2 mak aku nie dan .... jeng....jengg...
Supaya aku tak lupa nanti aku nak tulis lah resepinya....
Rempah biji atau biji ketumbar
Jintan kasar
Lada hitamm
Kerisik (tak letakpun xper)
Halia sikit
Cili
Bawang putih & merah
Lengkuas
Kunyit hidup...................... Semua nya di blend....
Kunyit hidup...................... Semua nya di blend....
Serai .... diketuk nak blend pun boleh
Daun kunyit, Daun limau purut dan santan
bahan perasa secukupnya....
hehehehe
Dan ini laks percubaan kedua aku masak Udang ala butter (nama sebenarnya aku dah lupa) hehehe
Dan ini laks percubaan kedua aku masak Udang ala butter (nama sebenarnya aku dah lupa) hehehe


Sedap.. tapi kalau guna udang yang kulit nipis gred A tu lagi sedap.......
Bahan nya : Udang diperap bersama lada sulah dan garam secukup rasa pastu goreng setengah masak.
Untuk sosnya lak .....Mentega atau butter, telur, susu cair & tepung beras... digaul / dikacau rata...
Panaskan kuali letak butter atau mentega sikit pastu goreng bawang putih sampai naik bau pastu masukkan daun kari..... dah nampak ranum masukkan udang.... gaul sebati... masukkan bahan kacau tadi pastu kacau.....
Aku dengar klu nak tapis bahan kacau tu pun cantik gak.... leh jadi cam kat restoren tu Butter prawn.. tapi aku tak pandai wat lagi.............
hehehehe
0 comments:
Post a Comment